fbpx

Lantbruk

Fin gård med enskilt läge

Högstbjudande

3 000 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • mån 14 jun, kl 11:00 - 12:00

  • tor 17 jun, kl 15:00 - 16:00

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
55,2 ha
Tomtområde
55,2 ha
Virkesförråd
3 377 m3sk
Boyta
178 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

SOLLEFTEÅ VÄSTBY 7:11

Adress

Västby 192 88293 Helgum

Om fastigheten

Nu finns tillfälle att köpa en fantastiskt fin gård med enskilt läge i byn Västby som ligger i Sollefteå kommun. Bostadshuset är helrenoverat i äldre stil och är beläget med en underbar utsikt över Faxälven. Nere vid älven finns en egen strand och brygga. Till fastigheten hör även ett antal byggnader såsom carport, timmerloge, förråd samt ett slakteri. Samtliga byggnader i mycket bra skick. Fastigheten omfattar totalt 51 ha varav produktiv skogsmark 38 ha och 9 ha åkermark. Virkesförråd 3 400 m³sk. Jakt i jaktlag som jagar på ca 4 000 ha.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Bostadshuset är uppfört 1919 i timmerstomme. Hela bostadshuset har helrenoverats efter att nuvarande ägaren köpte fastigheten 2012. Allt arbete har utförts av professionella hantverkare som har bevarat den äldre stilen i huset. Samtliga rum har vackra äldre spegeldörrar. Uppvärmning sker via jordvärme och den totala elförbrukningen har legat på ca 15 000 kWh/ år. Eget vatten från djupborrad brunn på gården med reningsanläggning. Eget avlopp som gjordes nytt i samband med renoveringen.

Bottenvåning:
Ingång till hall som har golvvärme. Kombinerat badrum och tvättstuga som också har golvvärme. Stort kök med vedspis. Vardagsrum med trägolv. Huvudentré med stilfull trappa till övervåningen. Stort sovrum med klädkammare.

Övervåning:
Stort matrum direkt när man kommer upp för trappan med fönster som ger ett härligt ljusinsläpp. I rummet finns en öppenspis. På båda långsidor finns s.k kattvindar med förvaringsutrymmen. Två stora sovrum. Samtliga rum har vackra äldre trägolv. Badrum med golvvärme.

Källare:
Under ca 1/3 del av huset är det en källare där jordvärmepumpen och vattenrening finns. Det är ingång dels utifrån via breda dörrar då det tidigare varit ett garage i källaren samt nedgång via trappa från hallen. Jordvärmepumpen är en Nibe Fighter som installerades 2007.

Carport

Carport byggd 2013 med plats för två bilar. El finns indraget.

Slaktbod

Slaktboden byggdes 2013. El, vatten och avlopp finns indraget. Säljaren äger byggnaden men jaktlaget äger samtliga inventarier i byggnaden och disponerar dessa mot att säljaren får vara med i jaktlaget. Det är säljarens vilja att jaktlaget ska få fortsätta disponera byggnaden även då en ny ägare har köpt fastigheten. Självklart ska en ny ägare även ha en plats i jaktlaget.

Loge

Stor timrad loge med vidbyggd förråd och vedbod.

Förråd

Mindre timrad byggnad med två dörrar.

Vägbeskrivning

Fastigheten är belägen i Västby ca 35 km nordväst om Sollefteå. Se översiktskarta och skogskartor samt våra skyltar.

Skogsuppgifter

Skogsbruksplanen är upprättad i mars 2020 av High Coast Forestry AB. Virkesförrådet har räknats upp med ett års tillväxt samt är justerad med de åtgärder som utförts eller kommer att utföras på fastigheten av SCA. Det är i huvudsak röjning och gallring som kommer att utföras samt en mindre slutavverkning. Markberedning och plantering kommer utföras av SCA på säljarens bekostnad. Såväl intäkter som kostnader för dessa åtgärder tillfaller säljaren. I skogsbruksplanen är det virke som kommer avverkas borträknat. Under de avdelningar där åtgärder kommer ske finns en kommentar i avdelningsbeskrivningen som tillhör skogsbruksplanen.

Lagfart

Kostnaden för lagfart är 1,5% av köpeskillingen + 825 kr i expeditionsavgift.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson som är bosatt i glesbygdssocken i Sollefteå kommun. För övriga krävs däremot förvärvstillstånd.

Ansökan om förvärvstillstånd kostar 4 600 kr.

Vägar

Fastigheten ingår i Västby-Runeåbergs Samfällighetsförening samt i Långåsvägens Samfällighetsförening. Säljaren har hittills inte blivit debiterat några avgifter för dessa vägar.

Åkermark

Areal ca 9 ha. Åkermarken är i dagsläget upplåten till Ove Pettersson i Västby på ett år i taget.

Jakt

Fastigheten ingår i jaktlag som jagar på ca 4 000 ha. Tilldelning 2020 var 6 vuxna djur och 7 kalvar. För mer information kontakta jaktledare är Bengt-Anders Andersson telefon 070-314 53 36.

Fiske

Fastigheten ingår i Meåforsens FVO. Där det är fiske på ca två milssträcka i Faxälven från Edsele till Gagnet med nät och spö. Bra tillgång på harr. Det finns även öring, gädda, abborre och sik. Viss förekomst av flodkräfta. Engångskostnad 200 kr.

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter