fbpx

Lantbruk

Hällby gård

Säljs via anbudsförfarande

7 000 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • tis 6 jun, kl 15:00 - 16:30

    Maila anmälan till joakim.hagelin@ludvigfast.se eller ring 026-24 59 79.

Anmäl intresse

Om fastigheten

Varmt välkomna till en välhållen och energismart gård med anor från 1800-talet med tillhörande åker- och skogsmark strax söder om Gävle. Här finns möjligheten till ett generationsboende. Gårdsbilden består av en mangårdsbyggnad om 220 m² i två plan med tidstypiska detaljer som pardörrar, plankgolv, höga golvsocklar och gedigna eldstäder samt en timrad bostadsbyggnad om 80 m² varsamt renoverad i smakfull stil. På gården som omges av vårdträd ligger även en ladugårdsbyggnad som inrymmer en höskulle med stora förvaringsutrymmen, renoverad ladugårdsdel lämplig som verksamhetslokal eller för djurhållning och vagnslider, gäststuga, växthus och vedbod. Till fastigheten hör också två fritidshus som ligger längs vägen mot badet i Dalälven.

Fastigheten ingår i Hedesunda Östra Viltvårdsområde som jagar på en areal om ca 825 hektar.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

GÄVLE HÄLLBY 1:2

Adress

Hällbyvägen 5 81896 Hedesunda

Totalareal
60,9 ha
Skogsmark
51,2 ha
Skogsimpediment
1,1 ha
Åkermark
6,5 ha
Övrigmark
1,9 ha
Småhusmark lantbruk
0,2 ha
Virkesförråd
4 786 m3sk
Boyta
280 kvm

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Bostadsbyggnad
Välvårdad mangårdsbyggnad med anor från 1800-talet uppförd i 2-plan med 5 rum och kök. Byggnaden har krypgrund av natursten samt en jordkällare, liggande timmerstomme med drevning av mossa, kopplade tvåglasfönster med vitmålade spröjs under tak av tegel. Fiber finns indraget. Uppvärmning sker via bergvärme och vedpanna kopplat till ett vattenburet värmesystem med kulvert till pannrummet, två luftvärmepumpar, vedspis, kakelugnar samt öppna spisar. Bostaden har eget vatten från borrad brunn och avlopp till trekammarbrunn med infiltrationsbädd. Boarea är 220 m².

Entréplan
Via en farstukvist med vackert vitfärgade pardörrar kommer man in i en öppen hall med trapp till övervåningen. Till höger ligger ett lantligt kök med vedspis och härligt ljusinsläpp där det finns gott om arbetsytor och utrymme för en matplats till den stora familjen. Här har man utsikt över innergården medan man kan sitta och beundra det gedigna taket i vitfärgat planktimmer där smideskrokar och brödstänger finns kvar sen en svunnen tid. I anslutning till köket ligger ett sovrum med en välhållen kakelugn och trägolv i furu. Rakt fram från hallen ligger en sal med breda golvtiljor, grov sockel och vitfärgat planktimmer i tak där man kan tända en eld i den öppna spisen en kulen dag medan man ser ut över ägorna. Till vänster ligger en WC/dusch med tvätt utrymme.

Övre plan
Via trappen från entréplan når man en ljus och rymlig hall på övre plan med trapp till den oinredda kallvinden. Rakt fram ligger ett stort sovrum med härligt ljusinsläpp och platsbyggd garderob och i anslutning till det ett sovrum med en vackert smyckad kakelugn. Till vänster ligger ett vardagsrum för avkoppling med synliga timmerväggar och en öppen spis som bidrar till mysfaktorn. Övervåningen har genomgående trägolv med grova golvtiljor, breda golvsocklar och planktimmer i tak.

Bostadsbyggnad 2

Bostadsbyggnad 2
Vackert timrad bostadsbyggnad med två rum, kök och altan i söderläge. Byggnaden har krypgrund, stomme av timmer, 2-glas samt isolerglasfönster och tak av tegel. Fiber finns indraget Uppvärmning sker via direktverkande el, luftvärmepump och braskamin. Bostaden har eget vatten från borrad brunn och avlopp till trekammarbrunn med infiltrationsbädd. Boarea 80 m².

Entréplan
Via en farstukvist når man en hall med avgängningsyta i detta smakfullt inredda hem. Till vänster ligger ett modernt kök med luftvärmepump och vedspis, där vackert sparade detaljer lyfts fram vid renovering i kombination med ett harmoniskt färgval. I anslutning till köket ligger ett WC/dusch utrymme med en lyxigare typ av duschkabin. Till höger ligger ett sovrum med en braskamin och synliga timmerväggar, där en garderob och en byrå fungerar som en praktisk avskiljare från sovplatsen. I anslutning till sovrummet ligger ett vardagsrum med öppet tak upp till nock som också har synliga timmerväggar, stora fönster och en utgången till altanen. Bygganden har genomgående trägolv av grova golvtiljor, synliga takbjälkar och vitbetsad träpanel i tak.

Ladugård

Ladugårdsbyggnad på gjutna plintar och gjuten sockel med trästomme som utvändigt är klädd med stående rödmålade bräder, englas fönster och kopplade tvåglasfönster med svartmålade spröjs under tak av plåt. Byggnaden inrymmer en ombyggd ladugårdsdel med gjutet golv och murade väggar där inredningen tagits bort , vagnslider med grusat golv och en höskulle som nås via en skullbro som i dagsläget nyttjas till förvaring. El finns indraget. Byggnaden är i bra skick och lämpar sig för småskalig djurhållning men ger även möjlighet till annan verksamhet eller hyresintäkter. Södra sidan av taket är belagd med solceller.

Gästhus

Gästhus med klockstapel som tidigare var en drängkammare och smedja. Byggnaden har torpargrund och gjutet golv, stomme av trä klädd med stående rödmålad träpanel under tak av tegel. Byggnaden inrymmer ett gästrum med garderober samt ett pannrum med dubbeldörrar och gjutet golv. I pannrummet finns en bergvärmeanläggning av märket Nibe Fighter 1110 och en vedpanna av märket HS Perifal med en ackumulatortank kopplat till ett vattenburet värmesystem som via en grävd kulvert värmer mangårdsbyggnaden.

Växthus

Växthus med aluminiumstomme och kanalplast omgivet av trätrall, fruktträd och odlingslådor.

Vedbod

Timrad vedbod med jordkällare och asbesttak.

Åkermark

Åkermarken ligger i anslutning till gården och har en totala areal om ca 6,5 hektar enligt digital uppmätning i skogsbruksplanen. Marken har tillfredställande dränering och odlas med vall.

Skogsuppgifter

De uppgifter om skogstillståndet som presenteras i detta underlag har erhållits från en skogsbruksplan upprättad av Mellanskog i april 2016. Planen har uppdaterats med utförda skogsvårdsåtgärder och sju års tillväxt fram till 2023 av Alexander Rönngren på Ludvig & Co.

Den produktiva skogsmarken uppgår totalt till 51,2 hektar med ett uppskattat virkesförråd om ca 4 786 m³sk som domineras av tallskog varav ca 900 m³sk nått slutavverkningsmogen ålder. Skogsbeståndet består främst av ungskog fördelat på både röjnings- och nyligen gallrad gallringsskog. Medelvolymen per ha är ca 93 m³sk, medelboniteten på fastigheten är beräknad till 5,6 m³sk/ha och den beräknade tillväxten är ca 242 m³sk för kommande tillväxtsäsong.

För övriga upplysningar se sammanställning över ålders- och huggningsklasser samt avdelningsbeskrivning och skogskarta.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Jakt

Fastigheten ingår i Hedesunda Östra Viltvårdsområde som jagar på en areal om ca 825 hektar. Älgjakten bedrivs gemensamt medan småviltsjakten får bedrivas enskilt över hela området. Den årliga avgiften för all jakt är för närvarande 1 800 kr per år, kostnaden reduceras dock för markägare utifrån ingående fastighets areal vilket i det här fallet motsvarar kostnaden på 1 800 kr. Jaktbart vilt är framförallt älg, rådjur, vildsvin, räv, skogsfågel och sjöfågel. En ny markägare kan tidigast tillträda jakten tidigast 2023-07-01. För kontaktuppgifter till ordförande, kontakta Joakim Hagelin 026- 24 59 79 eller maila: joakim.hagelin@ludvigfast.se.

Fiske

Med fastigheten följer fiskerätt i Söderfors Hedesunda fiskevårdsområde vilket innebär att man får lösa ett årskort för 50 kr istället för 500 kr. Dalälven (Söderfors Hedesunda) är ett av Sveriges mest intressanta områden då det gäller fiske efter gös, abborre och gädda. Området är mycket omväxlande med stora fjärdar, lugna strömmar och kanaler i deltalandskap som avlöser varandra.

Hyresintäkter

På fastigheten finns det goda förutsättningar till hyresintäkter. Bostadshus 2 kan hyras ut tillfälligt eller permanent vilket skull kunna ge en hyresintäkt om ca 8 000 kr i månaden. Det finns också två fritidshus som är belägna längs grusvägen som går genom skogsskiftet mot Dalälven. Stugorna som är av äldre standard (60-tal) hyrs ut och har gett en årlig intäkt på 30 000 kr per år.

Solcellsanläggning

Solcellsanläggning med 72 paneler med 400 kwh effekt per panel placerad på den södra delen av ladugårdsbyggnadens tak. Beräknad årlig produktion enligt energibesiktningen är ca 18 850 kwh per år.

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns en fornlämningsliknande bildning som ligger ca 20 m S om ladugårdens SV hörn, se bifogad skogskarta i skogsbruksplanen (källa: Riksantikvarieämbetet)

Naturvärden

Inga nyckelbiotoper eller höga naturvärden finns registrerade på fastigheten. (Källa: Skogsstyrelsen, Skogens pärlor)

Vägar

Fastigheten har andel i Gävle Sända GA:1 och Lågbo GA:1 avseende väg och betalade en vägavgift om ca 50 kr per år.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs ej för fysisk person. Förvärvstillstånd krävs för juridisk person.

Områdesbeskrivning

Fastigheten ligger i ett varierat åker- och skogslandskap och gränsar mot Bramsöfjärden som är en del av Dalälven. Den lämpar sig utmärkt för småskaligt jord- och skogsbruk eller djurhållning i mindre skala. Närmaste matbutik ligger i Söderfors, avstånd ca 6 km. Grundskola 1-6 finns i Hedesunda, avstånd ca 18 km. Närmaste större ort är Gävle, avstånd ca 30 km.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 100 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Lämna anbud

Säljs via anbudsförfarande: 7 000 000 kr

Jag har tagit del av upprättad fastighetsbeskrivning, köparinformation, lagen om penningtvätt samt Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy och lämnar mot bakgrund av detta följande intresseanmälan på fastigheten. I och med inlämnade av dessa uppgifter bekräftas att finansiering finns för att kunna genomföra köpet till ovan angivit belopp. Uppgifter om bank och kontaktperson lämnas på begäran eller i meddelanderutan.


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co Fastighetsförmedlings dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter