fbpx

Lantbruk

Charmig gård med anor från 1600-talet.

Utgångspris

3 200 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • mån 24 jan, kl 14:30 - 17:00

Anmäl till visning

Om fastigheten

Välkommen till Lanna Kvarn och denna charmiga gård som ligger vackert beläget, i ett småbrutet Smålands landskap. Platsens historia sträcker sig långt bak i tiden och här har det bedrivits kvarnverksamhet och även tillverkning av bl.a. träleksaker och mjölsiktar. Fastigheten var även traktens första elproducent som levererade ut ström till kringliggande hushåll. Gårdscentrat rymmer bostadshus, gäststuga, ladugårdsbyggnad och den gamla kvarnbyggnaden vilken ligger med kvarndammen i bakgrunden. Totalt omfattar fastigheten cirka 10 ha mark och 3 ha vatten. Bostadshuset genomgick en totalrenovering och tillbyggnad som genomfördes med varsam hand under 2000-talet efter samråd mellan arkitekt Kroon och länsstyrelsen för att bevara husets exteriör intakt. Varmt välkommen på visning.

Snabbfakta

Fastighetsbeteckning

VÄRNAMO ÖSTANÅ 1:1 m.fl.

Adress

Lanna kvarn 1 33374 Bredaryd

Totalareal
13,2 ha
Skogsmark
4,3 ha
Inägomark
5,1 ha
Väg och kraftledning
0,2 ha
Vatten
3,6 ha
Virkesförråd
289 m3sk
Boyta
139 kvm

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Från farstukvisten når du in i huset och till entréhallen, varifrån du kommer vidare till köket, och vardagsrummet. Via trappa i hallen kommer man upp till andra plan. Härlig golvvärme i hela huset på både entréplan som ovanvåning.

Det lantliga köket ligger rakt fram från hallen. Köksinredningen är tillverkad av Granstrands i Gnosjö. De vitlackerade skåpen och lådorna i kombination med arbetsytor i granit, ljust gråmålad pärlspont på väggarna, ger köket en hemtrevlig och lantlig känsla. Utrustningen i köket består av kombinerade kyl och frysskåp, häll, inbyggnadsugn, fläkt och diskmaskin. Här finns också den gamla vedspisen bevarad. Från köket når du också ut till den stenlagda uteplatsen på baksidan.
Från köket når man ut till groventrén som har klinkergolv i terrakottafärg. Härifrån når du klädvårdsavdelning, toalett och ett allrum/tv-rum med kakelugn.
Till höger i entréhallen ligger vardagsrummet som går i ljusa färger. Tapetserade väggar och parkett på golvet. Här finns gott om plats för matmöbler. Rummet får härlig karaktär från vacker kakelugn.

Övre plan
Från trappan i hallen kommer du upp till andra plan. Här möts man av ett allrum med ryggåstak vilket ger ett härligt öppet rum. Vidare finns två stora sovrum varav ett har mindre kamin. Här finner vi också ett väl tilltaget badrum. Badrummet har klinkergolv i blått och väggarna är klädda med liggande träpanel. Rejäl dusch bakom glasblocksväggar.

Taktyp/takbeklädnad: tegelpannor
Utvändiga plåtarbeten: Plåt
Grund: Torpargrund
Stomme: Trä
Fasadtyp: Träfasad
Fönster: 2-glasfönster
Vatten: Enskilt vatten, djupborrad brunn
Avlopp: Enskilt avlopp, Trekammarbrunn med infiltration
Uppvärmning: Uppvärmning via el. Möjlighet till el från vattenkraft på fastigheten.
Ventilation: Självdrag
Boarea: 139 kvm (areauppgift enligt säljaren/uppgift från energideklaration (ej uppmätt))

Runt omkring huset är dränering lagd innan man gjorde iordning trädgården med platt- och stensättningar, grusgångar, gräs och rabatter.

Lillstuga

Lillstuga/Gäststuga om 2 rum, pentry och toalett. Byggnaden är uppförd i träkonstruktion på källargrund. Träfasad och betongpannor. Källardelen är stensatt och rymmer förrådsutrymme.

Kvarn

Kvarnbyggnaden är uppförd i träkonstruktion med träfasad. Taket är belagt med plåt. Byggnaden rymmer flera rum så som b.la. turbinrum, verkstadsdel, etc.

Ladugård

Uppförd i trä på stenfot under tak av plåt. Byggnaden består av f.d. fähus, loge, vagnslider och vidbyggt finns snedluta med traktorgarage och vedförvaring.

Snickarbod

Uppförd i trä på stenfot under tak av plåt. Byggnaden används idag som förrådsutrymme.

Jordkällare och växthus

På fastigheten finns utöver ovanstående även jordkällare och växthus.

Fastigheter

Försäljningen avser flera fastigheter. Berörda fastigheter är: Värnamo Östanå 1:1, Värnamo Lanna 1:19, Värnamo Lanna 5:8, Värnamo Lanna 5:21 och Värnamo Lanna 5:23

Skogsuppgifter

Enligt skogsbruksplan upprättad i oktober 2021 omfattar fastighetens produktiva skogsmark 4,3 ha. Virkesförrådet uppgår till 289 m3sk vilket ger ett medeltal om cirka 67 m3sk/ha. Boniteten är beräknad till 7,6 m3sk/ha/år. Merparten av skogen finns i åldersklassen 10-19 år och i huvudsak barrdominerad. Skogsmarken är lättillgänglig och mestadels goda drivningsförhållanden.

Inägomark

Inägomarken uppgår till cirka 5,2 ha enligt skogsbruksplanen. Enligt taxeringen är fördelningen 4 ha åkermark och 1 ha betesmark. Normal beskaffenhet som för området. Inägomarken är muntligt upplåten. Inga stödrätter följer.

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns tre stycken forn och kulturlämningar registrerade. Alla tre utgör historiska husgrunder och återfinns i anslutning till gårdscentrat.
Källa: SeSverige

Naturvärden

På fastigheten finns inga registrerade nyckelbiotoper eller områden med höga naturvärden. Källa: SeSverige

Besiktning och undersökningsplikt

Den slutgiltiga köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.

Säljaren och dess representant friskriver sig ansvar för eventuella avvikelser för de uppgifter som lämnats i objektsbeskrivning mm. Syftet med uppgifterna är endast att underlätta köparens besiktning av fastigheten och ge spekulanter en grov uppfattning om fastigheten. Den som tänker köpa fastigheten måste ovillkorligen själv hämta in uppgifter om fastigheten, som han kan grunda sitt köpbeslut på.

Köparen är väl medveten om att uppgifterna från skogsbruksplanen i objektbeskrivningen är framtagna enligt för skogsbruksplanläggning gängse metod och är endast ungefärliga. Det kan förekomma avvikelser både uppåt och nedåt. Avvikelserna gäller både enskilda bestånd och summan av dessa. Det kan således inte av köparen uppfattas som någon garanti att uppgifterna korrekt återger fastighetens egenskaper.

Skog och mark kan undersökas på egen hand, dock skall hänsyn visas till grannar, djur, ev pågående jakt och liknande.

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.ludvig.se/fastigheter/ . Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig och genom att klicka på olika områden få upp aktuell information om t.ex. skogens ålder och virkesvolym.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 3 000 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Boka visning


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter