fbpx

Lantbruk

Balsbyholms Gård, Kristianstad

Högsta bud

4 795 000 kr

Högstbjudande: 4 795 000 kr

Visa bud

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • sön 28 Nov, kl 14:00 - 16:00

    Varmt välkommen att boka in er på visning via hemsida!

  • mån 29 Nov, kl 14:00 - 15:20

    Varmt välkommen att boka in er på visning via hemsida!

Anmäl till visning

Snabbfakta

Totalareal
2,0 ha
Småhusmark lantbruk
2,0 ha

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Kristianstad Balsby 20:1 och 21:1, del av

Adress

Balsbyholmsvägen 9 29194 Kristianstad

Om fastigheten

Nu finns äntligen möjligheten att förvärva anrika Balsbyholms Gård, som varit i samma familjs ägo sedan 1600-talet. Vackert och ståtligt bostadshus om hela 408 kvm. Här finner ni attribut såsom sällskapsrum i fil, vacker parkett, blyinfattade fönster, kakelugnar, spegeldörrar, vacker veranda, hela 5 sovrum på ovanplan och en parkliknande trädgård med flera trevliga uteplatser. Till gården hör också en stor ladugårdsbyggnad och två logar med plats för förvaring, lager, djurhållning, logfester mm samt maskinhall, magasin och ett före detta grisstall.

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

Fakta

Byggnader

Balsbyholms Gård

Vacker mangårdsbyggnad i 1,5 plan med reveterad puts och tegeltak. Byggnaden upprättades i två etapper; 1803 och 1832, då som kringbyggd gård i knuttimrat timmer på stenfot. Ekonomibyggnaderna revs runt 1910 och vinkeln där köket ligger idag byggdes då till. Den vackra verandan mot trädgården byggdes 1915. Samtliga rum har renoverats och moderniserats med bl. a. dubbelkopplade fönster under 1950-talet. Ovanvåningen, med fem sovrum och toalett, byggdes delvis om på 1960-70-talen inkluderande ett allrum med fönster mot söder. Resterande vind är oinredd. Med nedgång från köket finns en matkällare samt rum för värmecentral ansluten till luft/vatten värmepump. Dessutom finns ett murat källarvalv som passar till umgänge eller kanske som vinkällare.

Bostadshuset har en boyta på ca 408 kvm enligt uppmätning av Energirådgivare augusti 2021. Vill köparen få en mer exakt angivning av boyta rekommenderas egen uppmätning. Nedre plan med hela fem ingångar inrymmer ett stort kök från 50-talet med platsbyggd inredning och utgång till trädgården, matplats, skafferi och tvättstuga. De i fil genomgående rummen fördelar sig på matrum, vardagsrum med burspråk, sällskapsrum med veranda och utgång till den parkliknande trädgården, entréhall med vacker grågrön kalksten och nedgång till källarvalvet samt trappa till ovanvåning, salong och till sist en sal. Tre kakelugnar och en öppen spis kan ge skön extra värme, men innan de används bör köparen få dem kontrollerade och godkända av sotare. På detta plan finns också badrum med badkar. Avlopp via trekammarbrunn med infiltration och vatten via egen dricksvattenborra.

Ovanvåningen fördelar sig på allrum, toalett samt fem sovrum med många förvaringsmöjligheter. Där finns ytterligare en trappa som leder ner till entrén mot gården.

Stallbyggnad och logar

Stallbyggnad rest 1910 under tak av tegelpannor och fasad av tegel. I vinkel två logar med liggande träpanel och tegeltak. Under tidigt 1960-tal f.d. kostall ombyggt till grisstall för 800 djur i två plan med gjuten platta och valv i 3 plan samt oinredd ovanvåning. Fasaden med teakfönster i båda planen är putsad med en övre träpanel. Grisstallet renoverades 1986 och har sedan dess stått oanvänt. Passar som lager. I byggnaden finns också pannrum, hydrofor, vattenreningsfilter, verkstad, stall med fyra boxar, garage för två bilar samt loft för hö. Byggnadsarea om totalt ca 1 200 kvm enligt uppmätning på karta.

Maskinhall

Ekonomibyggnad rest på gjuten platta under tak av plåt och två sidor av lecablock och resterande sidor är öppna. Används som ställplats åt maskiner och fordon. Byggnadsarea om ca 550 kvm enligt uppmätning på karta.

Magasin och vagnsport

Byggnad rest 1910 i två plan under tak av plåt och fasad av träpanel med trägolv och sten som grund samt en öppen nedre del mot gårdsplanen. Byggnaden används som förvaring.

Äldre grisstall

Byggnad rest under tak av plåt och fasad av tegel på gjuten platta. Byggd tidigt 1900-tal. Innehållande f.d. grisstall. Byggnaden är i behov av renovering.

Balsbyholms Gård

Nu erbjuds ett sällsynt tillfälle att förvärva egendomen Balsbyholm, en unik herrgård med parkliknande trädgård. I mer än 400 år har Balsbyholm varit i samma familjs ägo. Balsbyholm är en välkänd gård med gamla anor som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Gården ligger naturskönt och lättillgängligt endast 8 km norr om centrala Kristianstad på ett utmärkt lantligt och fritt läge. Bostadshuset som uppfördes av gedigna material 1803, har byggts till 1832, 1910 och 1915. Från gården ses en härlig utsikt över Kristianstadsslätten. Balsbyholm är alltigenom en välskött fastighet med ett samlat gårdscentrum. Den oemotståndliga bostaden med sin kalkputsade fasad och blyspröjsade fönster är en verklig kulturhistorisk pärla med bevarad charm och känsla med detaljer från de olika byggnadsåren. Den ståndsmässiga byggnaden erbjuder rum i fil, fiskbensparkett, salonger och vackra kakelugnar. Med plats för umgänge och avkoppling speglar den parkliknande och lummiga trädgården med generösa blomrabatter, grus- och stengångar olika generationers trädgårdsideal.

Till gården hör en välbehållen ladugårdsbyggnad inklusive två logar med möjlighet till lager och djurhållning. Här erbjuds också maskinhall, magasin och ett äldre grisstall.

Balsby med den gamla bykärnan av gårdar ligger i en historisk bygd med rikligt av fornminnen. Trakten kring Balsby erbjuder ett rikt friluftsliv med närhet till flera populära och välbesökta utflyktsmål. På cykelavstånd, ca 2 km från bykärnan ligger det nyare f.d. stationssamhället Balsby vid Råbelövssjön med en trevlig badplats. Kristianstad, Skånes fjärde största stad, med allt som kan behövas nås på endast 10 minuter med bil.

Besiktning och undersökningsplikt

Den slutgiltiga köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.

Säljaren och dess representant friskriver sig ansvar för eventuella avvikelser för de uppgifter som lämnats i objektsbeskrivning mm. Syftet med uppgifterna är endast att underlätta köparens besiktning av fastigheten och ge spekulanter en grov uppfattning om fastigheten. Den som tänker köpa fastigheten måste ovillkorligen själv hämta in uppgifter om fastigheten, som kan ligga till grund för köpbeslut.

All kontakt sker enligt önskemål från fastighetsägaren endast med ansvarig mäklare.

Friskrivning

En friskrivningsklausul kommer att finnas med i kontraktet där säljaren friskriver sig från fel och brister i fastigheten. En köpare skall vara medveten om att en friskrivning av detta slag är mycket långtgående.

Driftskostnader

Nuvarande ägares driftskostnader fördelas på:
El 36 000 kr (28 000 kWh) inkl uppvärmning
Gårdsförsäkring 20 393 kr
Renhållning/sophämtning 2 400 kr
Slamtömning: 1350 kr
Totalt: 60 143 kr
Boende i hushåll: 1 person

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns forn- och kulturlämningar i form av bytomt/gårdstomt (källa: SeSverige och Fornsök).

Energideklaration

Energideklaration är utförd 2021-09-06 av XBlock.
Balsbyholmsvägen 9: Energiklass E, energiprestanda: 159 kWh/kvm och år.

Deklarationen finns att hitta under "Dokument och bilagor" längst ner på sidan.

Lantmäteriförrättning

Försäljningen gäller område av fastighet: del av Balsby 20:1 (Balsbyholms gård) samt del av Balsby 21:1 (Betesmark och damm), se karta under "Dokument och bilagor" längst ner på sidan. Området kan bilda egen fastighet genom lantmäteriförrättning. Köparen och säljaren ansvarar för ansökan om fastighetsbildning och köparen står kostnaden för förrättningen enligt fastighetsbildningslagen.

Köparen och säljaren skall vara skyldiga att tåla mindre jämkningar i fråga om områdets gränser, areal eller dylikt vilka kan komma att bestämmas vid förrättningen.

Arealuppgifter

Den tilltänkta fastigheten utgör totalt ca 2,04 ha enligt uppmätning på karta bestående av gårdscentrum med trädgård, betesmark och damm. Se karta under "Dokument och bilagor" längst ner på sidan.

Tillträde

Köparen kan få tillträde när lantmäteriförrättning vunnit laga kraft (höst 2022), men kan eventuellt nyttja byggnaderna tidigare genom tex upprättande av hyresavtal eller nyttjanderättsavtal.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 250 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Tack, dina uppgifter är skickade


Boka visning


Genom att klicka på Skicka godkänner jag Ludvig & Co:s dataskyddspolicy

Kontakta oss

Liknande fastigheter