fbpx

Skatteförslag med anledning av Covid-19

Tillfälligt slopad förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda (uppdaterat 2020-05-06 kl. 09:00)

Det förstnämnda förslaget innebär en tillfällig skattefrihet för de som har tillgång till fri parkering på sin arbetsplats. Skattefriheten ska gälla retroaktivt från och med april och resten av året och gäller alla yrkesgrupper och i hela landet. Syftet är minska smittspridningen i samhället genom att underlätta för de som behöver ta sig till och från arbetet utan att öka trängseln i kollektivtrafiken.

Det andra förslaget gäller tillfällig skattefrihet för gåvor upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd som arbetsgivare kan ge till sina anställda. Skattefriheten ska gälla utöver möjlighet att lämna skattefria gåvor som redan finns idag, till exempel i form av julgåvor. De nya reglerna föreslås gälla från och med juni och fram till årets slut. Bakgrunden till förslaget är att många företag och kommuner har uttryckt en vilja att hjälpa till för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av spridningen av coronaviruset. Genom de skattelättnader som nu föreslås kan de anställda få till exempel presentkort för att handla och därigenom stödja det lokala näringslivet.

Sistnämnda förslag har lyfts till regeringskansliet av Ludvig & Co. Förslaget presenterades av regeringen den 5 maj 2020.

Skatteverket lanserar en klok och generös tillämpning av reglerna om företrädaransvar (uppdaterat 2020-03-26 kl. 10:00)

Skatteverket kommer nu inte att ansöka om företrädaransvar för skatter och avgifter som omfattas av anstånd enligt lagen om anstånd med inbetalning av skatt i vissa fall mer än i enstaka speciella undantagsfall.

Läs kommentar om förslaget

Skatteförslag regeringen – (uppdaterat 2020-03-25 kl. 19:00)

Regeringen har lagt flera förslag för att hjälpa landets företagare med likviditeten under denna vår som troligen blir rejält mycket tuffare än vad många hade kunnat föreställa sig. Förslaget syftar till att låta företagare få uppskov med att betala in preliminärskatter samt arbetsgivaravgifter med mera. Det är viktigt att komma ihåg att skattekrediter ska återbetalas och det gäller att företaget har långsiktig återbetalningsförmåga

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna

Förslaget innebär att en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna kan komma för perioden 1 mars – 30 juni 2020 för företag upp till 30 anställda. Observera att företaget måste begära nedsättning i skattedeklarationen.

Läs mer här

Få tillbaka tidigare preliminärskatt

Regeringen föreslår även avsättningsmöjligheter till periodiseringsfonder vilket kan innebära att du som företagare har möjlighet att få tillbaka preliminärskatt som de betalat under 2019.

Läs kommentar om de nya förslagen

Sänkt inbetalning av preliminärskatt

För att förbättra din likviditet kan du ansöka om sänkt inbetalning av preliminärskatt. Kan göras digitalt på Skatteverket.se eller med blankett 4314 för fysiska personer eller 4313 för juridiska personer.

Anstånd skatteinbetalning

Med anledning av Coronaviruset underlättar Skatteverket inlämningen av deklarationer för redovisningsbyråer med anstånd. Alla deklarationer med byråanstånd kan lämnas senast den 15 juni 2020, oavsett om de lämnas på papper eller digitalt. Deklarationer som lämnas på papper behöver därmed inte lämnas senast den 18 maj, som tidigare varit fallet.

Våra rådgivare är redo att hjälpa dig som kund att se över din och ditt bolags aktuella skattesituation. Kontakta din rådgivare eller fyll i formuläret nedan.

Ludvig & Co arbetar kontinuerligt med att näringspolitiskt påverka Skatteverket och andra myndigheter för att hjälpa dig som företagare i dessa svåra tider. Se exempelvis Urban Rydins, Skatteansvarig Ludvig & Co, debattartikel i Land Lantbruk.

Kontakta oss!

Kontakta oss!